Er wordt nog veel te weinig gesproken over de moeders die zich niet fijn voelen tijdens een zwangerschap. Geen roze wolk hebben, of misschien zelf wel echt in de knoop zitten met zichzelf. Er overheerst angst en spanning en daardoor weer schuldgevoel. Wat weer leidt tot eenzaamheid. Want je niet gelukkig voelen tijdens een zwangerschap, dat mag toch helemaal niet?

Fout! Dat mag wel!

En er zijn er meer dan je denkt die zich zo voelen. Ik heb veel contact met vrouwen die zich niet fijn voelde/voelen. Maar daar zich voor schamen of niet durven uit te spreken. Ze lijken de uitzondering te zijn in de vriendengroep, de andere moeders lijken zo gelukkig en zich zo goed te voelen. Maar wat blijkt wanneer je je openstelt? Er zijn er meer die zich ook wel eens een periode niet zo fijn voelde. Van ‘waar ben ik aan begonnen’ tot aan ‘ik voel me ongelukkig’ en alles daartussen in.

Praten is ook het grootste hulpmiddel tot herstel, je gehoord voelen. Dus praat met elkaar stel je open. En als je dat lastig vindt. App mij of stuur een spraakbericht, ik wil er voor je zijn zodat je het niet alleen hoeft te doen. En nu denk je misschien, dat is wel makkelijk praten. Maar ik ben ook die moeder geweest, die zich niet fijn voelde en zich daarvoor schaamde. Maar nu ik weet wat mij geholpen heeft wil ik dat delen, er voor iemand kunnen zijn. Jouw gevoelens komen ergens vandaan, angsten voor wat er komen gaat of eerder is gebeurd gecombineerd met je hormonen.

Wanneer het erger wordt is er vaak een trigger geweest die je zelf misschien niet eens door hebt gehad. Een datum, een woord dat gezegd is of een gebeurtenis wat je eraan liet denken. Pak dat aan, ga het niet uit de weg. Daarna wordt het zoveel beter. En als dat niet helpt, zijn er altijd nog andere zorgprofessionals die kunnen kijken naar de mogelijkheden zodat jij je sneller beter voelt.

De stappen

Stap 1. Open up! Je bent niet alleen en vertrouw erop dat het niet gek is.

Stap 2. Praat met je naaste omgeving over je gevoelens. Neem iemand in vertrouwen of neem vrijblijvend contact op met mij om je te uiten. 

Stap 3. Ga na wat voor gevoelens je hebt en wanneer deze zijn begonnen, is het door een trigger of door een trauma en kijk of hersteltherapie hierbij kan helpen.

Stap 4. Mocht dat niet helpen ga naar je verloskundige of huisarts voor hulp, maar uit mijn ervaring blijkt dat die laatste stap vaak niet nodig is wanneer je de eerste stappen hebt genomen.

Wil je weten wat het herstelgesprek precies inhoudt? Ga naar ‘Herstellen als een Held’!